Endüstriyel Sanayi

Images
Endüstriyel Sanayi

Endüstriyel Sanayi

Çelik Kullanım Alanları

Yapı Çelikleri:

Makine elemanlarının, aparatların, her tür sanayi aksamının, tüm inşaat sektörüne ait çelik tasarımların yapımında kullanılan çeliklerdir. Karbon oranları genelde alaşımsız olanlarda % 0,6 dan az Karbon (C) içerir, alaşımlı olanlarda ise % 0,5 den az Karbon (C) içerir. Kullanım yerlerine göre pek çok alt grupları vardır. Rulman çeliklerini ve yay çeliklerini de yapı çeliği grubuna dahil etmek mümkündür.

Karbon Çelikleri:

Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Aşınmaya karşı en eğilimli olan çelik çeşididir. Bu yüzden de en az maliyeti olan ve en çok kullanılan perfore edilmiş metal ürünlerin hammaddesidir.

Takım Çelikleri:

Çelikler de dahil tüm malzemeleri işlemede kullanılan aletlerin, yani takımların imalatında kullanılan çeliklerdir. Alaşımlı ve alaşımsız olabilirler. Hız çelikleri de bu gruptadır. Belirgin özellikleri yeterli sayılacak tokluğu yanında yüksek sertlik değerine sahip olmalarıdır.

Hız Çelikleri:

Yüksek kesme hızlarında çalışan takımların yapımında kullanılırlar. Bu çeliklerle takımlar yapıldığında, 50 m/dk. hızla kesme işlemleri yapılır. Kesici uç, tavlama sıcaklığına kadar ısınsa bile kesmeye devam eder. Hız çeliklerinin bileşimleri genellikle %0,6-0,8 karbon, %3-5 krom, %14-20 tungsten den ibarettir. Bunların dışında yapılarında vanadyum, molibden, kobalt elementleri de bulunabilir. Vanadyum seri çeliklerin kesme özelliklerini düzeltmek ve iyileştirmek, havada sertleşme özelliğini artırmak için katılır. Molibden çeliği kırılgan yapsa da çelik, karbon tarafından korunur. Bu element (molibden) fazla aşındırıcı malzemelerin kesilmesine iyi gelir. Kobalt daha yüksek ısıtma derecesi sağlayarak karbonun erimesini artırır.

Yay Çelikleri:

Elastik olarak form değiştirmesi meydana getirebilen, bu sırada mekanik işi potansiyel enerjiye dönüştüren ve tekrar mekanik işe dönüşüm sağlayan konstrüksiyon elemanlardır. Bu özelliğinden dolayı, yay çeliklerin çarpma etkisini azaltıcı olarak, titreşim elemanı olarak, kuvvetle kitlenen parçalar için emniyet elemanı olarak, hareketli parçalarda yaylanma ve kumanda düzeni için kullanılırlar.

Paslanmaz Çelikler:

Yapılarında %10 dan fazla krom bulunduran çeliklere paslanmaz çelik denilir. En belirgin özellikleri çevresel şartlara dayanıklı olmalarıdır. Bu özellikleri bileşimlerinde bulunan kromdan ileri gelir. Paslanmanın dışında başka özelliklerinde istendiği durumlarda, kromla birlikte başka elementlerde katılmaktadır. Sertleşebilen paslanmaz çeliklerin bileşiminde %12-14 krom bulunur. Manyetik yapıya ulaşabilmek için bünyede bir miktar karbonun da bulunması gerekir. Krom alaşımlı çeliklerin korozyona dayanıklılığı kromun çelik yüzeyinde ince bir kromoksit oluşturmasından kaynaklanır. Bu tabaka çeliği dış etkilerden korur.

Döküm Demirlerin Kullanım Alanları

Otomotiv endüstrisinde (krank milleri, diferansiyel kutuları, direksiyon dişli kutusu, vb.)

Ziraat makinalarında (transmisyon kutuları, ön tekerlek çatalları, vb.)

Makine sanayinde (hidrolik presler, dövme presleri kafa ve silindirleri, dişliler, akslar, takım tezgâhları vb.)

Kimya sanayinde (rafineri valfleri, plastik ekstrüzyon silindirleri, doğalgaz boruları, vb.)

İnşaat sanayinde (kreyn parçaları, beton karıştırıcı parçaları, vb.)

Madencilik ve Metalurji sanayinde (cüruf potaları, kalıplama dereceleri, sıcak hadde merdaneleri, vb.)

Ulaştırma sanayinde (volanlar, deniz araçları,trenlerde bağlantı elemanları, tren tekerlekleri ve fren pabuçları vb.)

Kaynak Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir. Bununla birlikte, kullanım alanları çeşitli tekniklerin ve yöntemlerinde geliştirilmesine sebep olmuştur. Kaynak işlemleri hangi yöntem olursa olsun, alanında uzmanlaşmış kişilerle ve koruyucu elbiseler kullanılarak gerçekleştirilmelidir. Kaynak sırasında ortaya çıkan yüksek ısı, elektrik gibi risklerin yanı sıra ultraviyole ışınlar ve çeşitli zehirli dumanların açığa çıkması da söz konusudur. Hangi malzeme için hangi kaynak yöntemi ve tekniğinin kullanılmasına karar vermek için kaynak nedir Sorusunun yanıtı, detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.

Çok basit görünen bir kaynak işlemi, yanlış dolgu malzemesi, yanlış yöntem veya teknik kullanıldığı için başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu sebeple öncelikle kaynak nedir sorusuna ayrıntılı bir şekilde yanıt almak ve kaynak türlerini öğrenmek gereklidir. Yanlış yöntem ve teknik kullanmak çeşitli sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden olabilir. Doğru malzemelerin en doğru yöntem ve teknikle birleştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Aşağıda en çok kullanılan kaynak çeşitleriyle ilgili detaylı verilere ulaşabilirsiniz.

Kaynak Çeşitleri Nelerdir?
  • Örtülü elektrot ark kaynağı
  • Toz Altı Kaynağı
  • Enerji ve ışın Kaynakları
  • Katı Hal Kaynak Yöntemleri
  • TIG Kaynağı
  • Gaz altı Kaynağı
  • Özlü telle ark kaynağı
  • Elektrik direnç kaynağı
  • Oksi-Asetilen kaynağı